Nieuwsbrief fam. Baks – november 2019

Nieuwsbrief fam. Baks – november 2019

Maar Hij antwoordde hun: mijn Vader werkt tot nu toe en Ik werk ook (Johannes 5:17)

Roemenië verlangt: Gods werk in mensen. Roemenen lijken steeds meer te worstelen zonder boven te komen. Juist in deze situatie zien we dat de christenen niet hopeloos zijn, maar Gods ingrijpen ervaren in hun leven.

De laatste maanden komt er steeds een zinnetje uit een Roemeens lied in m’n (Marieke’s) gedachten: “U werkt voor mij, Vader, U laat me niet in de steek.” Waarmee God de aandacht erop richt dat Hij aan het werk is. En wat is dat prachtig mooi om te zien! In bijzondere genezingen waar we de afgelopen tijd getuige van mochten zijn; in mensen die tot geloof komen en zich laten dopen; in de gemeente die groeit; in bedieningen in de gemeente die God bevestigt. We zijn dankbaar en willen graag de grote daden van God vertellen in deze brief!

Genezingen
In de vorige brief schreven we al over ‘zus’ Elena (toen gebruikten we een gefingeerde naam) die te kampen had met kanker, maar waarbij bij de laatste diagnose alleen nog maar goedaardige gezwellen zichtbaar waren. Sinds die tijd is er veel gebeurd. Toen ze de diagnose kanker, graad 3, progressief, kreeg, kon ze alleen maar huilen. Na een aantal uur was het of God haar ogen opende. God liet haar zien dat je het woord kanker, in het Roemeens cancer, ook kan schrijven als ‘ca-n cer’, ‘als in de hemel’. Ze hoefde zich niet te richten op de kanker, maar op God en zijn hemels koninkrijk: zoals in de hemel, zo ook op aarde. Ze heeft daarna met rode stift over de verschillende diagnoses ‘Jezus’ geschreven. Want Jezus naam is boven elke naam, ook boven de naam kanker. Het ontbreekt hier aan ruimte om haar hele genezingsproces op te schrijven, maar bij de laatste uitgebreide scan die ze twee maanden geleden maakte was er helemaal niks meer te zien. Ze is helemaal genezen!

In die periode werden we opgeschrikt door een andere gebeurtenis. Georgiana, een 17-jarige tiener uit onze gemeente waar we (o.a. binnen het kinderwerk) veel mee optrekken, woont bij haar vader en heeft nauwelijks contact met haar moeder. Haar vader werd opgenomen met hersenvliesontsteking en ging snel achteruit, totdat hij zelfs in coma belandde. Zijn hersenvlies zat vol met pus en er werden ook twee gezwellen ontdekt. De dokters gaven hem weinig kans meer. Georgiana werd opgenomen in het gezin van George en Luminita (de kok van de kantine) en hun vier dochters. Tijdens een gebed van Luminita op een van de vele bezoeken, (waarbij haar dochter vroeg of het niet wat zachter en minder onopvallend kon), werd Tibi wakker en vroeg om water! Een enorm wonder! Na een korte periode thuis is hij nu tijdelijk weer terug in het ziekenhuis voor verdere behandeling van de twee gezwellen. Hij ziet de hand van God in zijn genezing en we bidden dat hij de keuze gaat maken om met en voor God te leven!

Daniela zit in de bevriende stichting Open Hands, een rehabilitatie centrum voor vrouwen. Deze vrouwen en verschillende van de werkers komen bij ons naar de gemeente. Drie jaar geleden werd er, door een levensstijl met drugs, hepatitis C bij haar ontdekt. Omdat haar leven nu op de rit is, kwam ze in aanmerking voor behandeling hiervan. Toen ze bij de start opnieuw analyses moest doen, bleek er geen hepatitis C meer in haar lichaam aanwezig te zijn!

Naast deze genezingen, die voorafgingen door lijden, kampen verschillende mensen met ziekten. Zo heeft onze collega Dana een flinke hernia en heeft ook onze kok Luminita verschillende lichamelijke problemen. Ze zijn voor ons een voorbeeld hoe ze – door alle worstelingen heen – hun ogen op God gericht blijven houden, hoe hun leven een aanbidding naar God is en hoe ze door God gebruikt worden. Met hen blijven we God aanbidden, Hem dankbaar zijn en ons tegelijkertijd uitstrekken naar genezing.

God geeft mannen
Begin van dit jaar sprak God in mijn (Marieke) stille tijd dat Hij mannen zou laten opstaan. Naast een handjevol mannen, bestond de gemeente vooral uit vrouwen en een relatief grote groep mensen die door verschillende omstandigheden hulpbehoevend zijn. Tijdens de doopdienst van november is – naast een aantal tieners en een vrouw – een man gedoopt. Een enorme zegen, ook voor zijn vrouw die al zoveel jaren voor hem aan het bidden was.

Daarnaast hebben verschillende christen gezinnen uit de regio door verhuizing of het verlangen om verder te groeien, de weg naar onze kerk gevonden. Op het moment dat er onopgeloste conflicten met een vorige gemeente zijn moedigen we hen aan hier eerst mee aan de slag te gaan en kijken we of God van beide kanten bevestigt dat dit de plek voor hen is. Ook via deze weg geeft God mensen die met hun gaven en talenten de gemeente mee kunnen dragen. De gemeente groeit. De voorbereidingen zijn in gang om het gebouw groter te maken!

Ook in de verschillende afdelingen van de gemeente zien we groei.

  • Het muziekteam is de afgelopen maanden uitgebreid.
  • In de kantine is het proces van certificering in volle gang. Door een meevaller in het proces met de brandweer kan de aanvraag sneller dan verwacht worden ingediend!
  • Vorig jaar hadden we de nadruk op het vrouwenwerk in de gemeente, waardoor het gebedsteam stopte. Begin dit seizoen gaf God bij mij, maar ook bij een aantal anderen, sterk de aandrang om weer met het gebedsteam te beginnen. Doordat het vrouwenwerk nu door een breder team gedragen wordt, kan dat ook. Het is bemoedigend om te zien hoe God dit gebedsteam bevestigt.
  • Op de woensdagavonden en tijdens andere ontmoetingen, gaan we na een centraal gedeelte uiteen in kleine groepen. We zien hoe mensen groeien in het omzien naar elkaar, door voor elkaar te bidden, te delen uit hun geloofswandel en wat ze vanuit Gods woord zelf hebben geleerd.
  • De afgelopen maanden zijn we begonnen met een programma in de baby/peutergroep op de zondagochtenden. Leuk om nu naast de jongere kinderwerkers nu ook een aantal oudere vrouwen te kunnen trainen in het onderwijs geven aan deze jonge groep!
  • Anca en ‘zus’ Elena wonen beiden in een naburig dorp. Via hen zijn dit jaar verschillende vrouwen tot geloof komen. Toch is de strijd rondom deze vrouwen erg groot en bidden we veel voor hen. Zij zijn nu een groep begonnen, en we zien uit wat God daarin gaat doen!
  • De tienergroep die de afgelopen anderhalf jaar alleen maar incidenteel bij elkaar kwam, is weer op volle kracht begonnen.