Het naaiproject (nieuws vanuit Heidebeek)

Het naaiproject (nieuws vanuit Heidebeek)

Wat doe je als je:

  • Geen maandverband hebt, of geen geld daarvoor?
  • Niet weet wat er elke maand in je lijf gebeurt?
  • Als onrein wordt gezien tijdens je menstruatie?
  • Je niet naar school of werk kunt als je ongesteld bent?

Vragen waar we ons in het Westen niet of nauwelijks iets bij voor kunnen stellen, maar die voor heel veel vrouwen ongemakkelijk en urgent zijn. Jantien werkt mee aan een nieuwe bediening die met deze vragen aan de slag is gegaan en zich richt op sloppenwijken in India.

In India weten veel meisjes en vrouwen niet hoe het vrouwenlichaam werkt. Ook zijn er geen financiën voor maandverband, of een veilige omgeving voor de vrouwen die ongesteld zijn. Daarom hebben vrouwen van Heidebeek het initiatief genomen tot Het Naaiproject. Jantien is nauw betrokken vanaf de start hiervan.
Het doel is veilig, mooi, duurzaam en uitwasbaar maandverband te maken voor meisjes en vrouwen die leven in de sloppenwijken in India. Een grote groep vrijwilligers doet al mee!

Wat maken we precies? We werken aan kits (zie foto hierboven) met maandverband en toebehoren. De gebruikte stoffen zijn niet wit, maar in allerlei verschillende kleuren en patronen. Dit maakt het niet alleen mooi, maar helpt ook vlekken te camoufleren. De absorberende inleggers kunnen opgevouwen worden tot een soort washandje. Zo kunnen ze buiten in de zon gewassen en gedroogd worden zonder dat meisjes zich ervoor hoeven te schamen.
Jantien vertelt: Het is echt leuk om met vrouwen, die veelal hun hele leven genaaid hebben, nu samen iets te maken voor de vrouwen in India. Ik geniet ervan iets praktisch te doen. Na ons verblijf vorig jaar in India heeft het land een speciale plek in ons hart gekregen. Dit project is een mooie aanvulling op ons werk hier op Heidebeek. Ons doel is om dit jaar 500 kits te maken. Deze kits worden meegenomen en voordat ze worden uitgedeeld in de sloppenwijken wordt er voorlichting gegeven over menstruatie en hygiëne.